Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Димитър Радев на излизане от президентството: БНБ не бива да се въвлича в политическия процес

Политика

Димитър Радев на излизане от президентството: БНБ не бива да се въвлича в политическия процес

Димитър Радев на излизане от президентството: БНБ не бива да се въвлича в политическия процес - Tribune.bg
Снимка:

„Ще бъде не много далновидно политически и стратегичеки, ако БНБ се въвлече в политически процес. С идеята да решим конюнктурен проблем, ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска“, заяви управителят на централната банка Димитър Радев след срещата си с президента по повод възможността да заеме поста служебен премиер.

Шефът на БНБ добави, че има редица правни причини това решение да не може да се определи като добра идея човек от банката да заеме тази позиция

„След 2015 г. успяхме да постигнем здравословна дистанция между БНБ и политическите сили. Има и редица правни причини финансовата институция да няма свой представител на поста премиер - има колизия с европейското законодателство. Ролята на управителя на БНБ са изрично дефинирани в договора за функциониране на ЕС, устава на ЕЦБ, те са много експлицитни, че не могат да се съвместяват тези длъжности. Подписал съм етичен кодекс, който изрично посочва, че управителят на БНБ трябва да избягва политическия процес. Всичко това се отнася както мен, така и за подуправителите“, коментира той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп